Noć muzeja 2018. u Studiju Galerije Antuna Augustinčića

U Studiju Galerije Antuna Augustinčića osmišljen je i proveden zanimljiv program u ovogodišnjoj Noći muzeja koji se, izložbom, predavanjima, druženjem i sportskim aktivnostima u prostorijama Studija Galerije, referirao na temu Muzeji i sport – citius, altius, fortius.

Kulturna večer, u suradnji s Muzejom seljačkih buna i Kulturnim centrom Klanjec, započela je otvorenjem izložbe Konjićevo novo ruho ostvarene u okviru programa Brže, više jače… u Noći muzeja, uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Krapinsko – zagorske županije.

Otvorenje izložbe predvodili su voditelj Galerije Božidar Pejković i autor izložbe kustos Davorin Vujčić. U uvodnom govoru naglašeno je postignuće neprekidne veze tradicije i suvremenosti te fascinantni rezultat postignut različitim intervencijama suvremenih umjetnika na dvadesetak jednakih, drvenih, ručno rađenih, modela konja. Posjetitelji su imali prilike poznatu im drvenu igračku Hrvatskog zagorja sagledati na nov i drugačiji način.

Nakon ugodnog druženja uz domjenak u Studiju Galerije, Davorin Vujčić održao je predavanje Muzejski vremeplov. Osvrnuo se na izložbu voditelja Galerije Antuna Augustinčića Božidara Pejkovića Motiv konja i konjanika u hrvatskoj skulpturi XX. stoljeća kojom je Galerija AA sudjelovala u muzejskoj akciji JAČAJmo se Hrvatskog muzejskog društva 2001. godine. Snježana Horvatin i Slavko Zamuda upotpunili su večer zanimljivim predavanjem o povijesti klanječkog sporta. Riječima i slikom obuhvatili su same početke sporta u Klanjcu, podsjetivši time na nekadašnje planinare, igrače ragbija i nogometa.

Večer se nastavila tematskim druženjem Brže, više, jače. U Noći muzeja posjetitelji su imali prilike zaigrati stolni tenis ili šah, te uz stručno vodstvo razgledati postav Studija i Galerije Antuna Augustinčića.