ANTUN AUGUSTINČIĆ – IZBOR DJELA IZ PRIVATNIH I MUZEJSKIH ZBIRKI U HRVATSKOJ

Izložba ANTUN AUGUSTINČIĆ – IZBOR DJELA IZ PRIVATNIH I MUZEJSKIH ZBIRKI U HRVATSKOJ, Klanjec, Studio Galerije Antuna Augustinčića, 3. svibnja – 9. lipnja 2024.

U Studiju Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu, 3. svibnja 2024. u 18:30 otvara se izložba Antun Augustinčić – Izbor djela iz privatnih i muzejskih zbirki u Hrvatskoj. Izložba će biti otvorena do 9. lipnja 2024. godine.

Dosad nije bilo izložbe koja bi objedinila i pružila uvid u one radove Antuna Augustinčića koji ni u jednoj inačici (niti kao gipsani predložak ili brončani odljev, niti kao verzija u drugom materijalu ili varijanta u oblikovnom smislu) ne postoje u fundusu klanječke Galerije. Obuhvaća 27 djela; od crteža, slike, plaketa i medalje do skulptura u gipsu, bronci, drvu i kamenu, koje su posuđene iz privatnih i muzejskih zbirki te kulturnih ustanova u Hvaru, Klanjcu, Rijeci, Splitu, Varaždinu i Zagrebu.

Ostvarenje ove izložbe važno je za cjelovito sagledavanje opusa Antuna Augustinčića, kako za Galeriju koja skrbi o njegovu opusu, tako i za stručnu i širu javnost. Uz to, treba naglasiti činjenicu da neka od djela na ovoj izložbi dosad nisu bila poznata u Hrvatskoj.

Izložba, kojoj je autor Davorin Vujčić, popraćena je katalogom, ostvarena je uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, a može se razgledati svakodnevno, osim ponedjeljkom, u radno vrijeme Galerije.

Dr. sci. Davorin Vujčić, muzejski savjetnik