PETAR POPIJAČ

Petar Popijač – Božidar Pejković : DIJALOG, GAA, 20. IX. – 13. X. 2013. / autor izložbe i postava Božidar Pejković; suradnici u realizaciji Robert Žitnik i Rudolf Žlender. – instalacija

Mozak labirint, 2010.  
19x15x7 cm

Mozak sam poistovjetio s labirintom. U labirintu čovjek traži pravi put do cilja. Često pogriješi ali s upornošću uspije. U procesu traženja čovjek se ujedno upoznaje s samim sobom, s svojim sposobnostima i snagom volje.

Poljubac, 2010. 

10x7x4 cm

Poljubac je običaj (dodir usnama) koji je izraz poštovanja ili je najintenzivniji ljubavni trenutak. Poljubac je višeznačan i duboko ukorijenjen u svijest zapadne civilizacije. Ovaj rad sam zamislio kao materijalizaciju emotivne hrane. Prema psihoanalitičaru Sigmundu Freudu usta simboliziraju spolnost, a poljubac hranu, pa uskraćivanjem poljubaca partneru uskraćujemo i toliko potrebnu emotivnu hranu i bliskost.                                                      

Stremljenje, 2010.  
15x15x5 cm

Čovjek svojim pogledom prirodno osjeća nagon za otkrivanjem udaljenog i nepoznatog.

S jedne strane dio oka, s druge strane dio Mjeseca ovaj rad predstavlja čovjekovu želju za nastanjivanjem, istraživanjem i eksploatiranjem planeta i njihovih prirodnih satelita u sunčevom sustavu.