Noć muzeja 2017. u Galeriji Antuna Augustinčića

Galerija Antuna Augustinčića osmislila je i provela zanimljiv program u ovogodišnjoj Noći muzeja koji se - izložbom u Galeriji i predavanjima u Studiju GAA - referirao na temu glazbe i glazbenih velikana.

Noć  muzeja, koja je ove godine tematizirala glazbu i glazbene velikane, u Galeriji Antuna Augustinčića realizirana je u suradnji sa Kulturnim centrom Klanjec, a započela je otvorenjem izložbe bračkog umjetnika Đanija Martinića.

Izložba uz dva skulpturalna rada u akristalu (muški akt Spodobanko, 2012. te ansambl ovce i pijetlova Kukuriku, beeeee…, 2016.) sadrži i jedan zvukovni rad (audioinstalacija I cvrči, cvrči cvrč…, 2012.), koji ih povezuje i kontekstualizira te samu izložbu primiče glazbi i temi ovogodišnje Noći muzeja. Svaki od ta tri rada izravno ili neizravno asocira antičku Grčku, njenu umjetnost, dramu, poeziju, muziku… O izložbi je govorio voditelj Galerije Antuna Augustinčića Božidar Pejković, a izložbu je otvorila ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Nadica Jagarčec. 

Nakon ugodnog druženja uz domjenak u Galeriji AA, u Studiju Galerije je Snježana Horvatin održala izuzetno zanimljivo predavanje o klanječkom glazbeniku Josipu Caniću, skladatelju, dirigentu, piscu i kritičaru (Klanjec, 1879. – Zagreb, 1933.) te o čak šesnaestero članova obitelji Stahuljak, s osobitim naglaskom na djeda Avelina Stahuljaka, klanječkog odvjetnika u Klanjcu od 1900. do 1935. godine te njegovog unuka Dražena Stahuljaka, klarinetista, saksofonista, skladatelja i aranžera rođenog u Klanjcu, 1934.

Večer je završila Mateja Babić predavanjem o glazbenicima čiji se portreti čuvaju u fundusu Galerije Antuna Augustinčića: o pjevaču, bas-baritonu Josipu Križaju (Vevče kraj Ljubljane,1887. – Zagreb, 1968.) te svjetski poznatom violinistu Zlatku Balokoviću (Zagreb, 1895. – Venecija, 1965.). U sklopu tog predavanja, prisutni su imali priliku čuti snimku djela Tamo daleko koju je Baloković izveo na sahrani Nikole Tesle u New Yorku, u siječnju 1943. godine.