KREŠIMIR ROD: Glave

KREŠIMIR ROD : GLAVE, Salon GAA, 14. VI. – 14. IX. 2013. / autor izložbe i likovnog postava Davorin Vujčić. – 22 izloška

Krešimir Rod oblikuje glave zaglađujući površinu tehničkom preciznošću klasičnih majstora. Karakteristike materijala koristi kao početni iskaz na kojem nadograđuje svoj stav. Naime, različite prirodne boje materijala i raspored godova - „DNK“ drveta -  jedini su nositelji pravih individualnih obilježja svake od skulptura.

Sve što je rezultat daljnje autorske intervencije svedeno je na  distinkciju na razini označavanja, a nikako individualizacije. Upotrijebiti pojam individualizacije odvelo bi u  kontradikciju, jer točke „osobnih“ crta svake od skulptura na generičkoj su razini: pojedini dijelovi lica su tek ili prisutni ili uklonjeni.

Individualno tako ostaje mogućnost, razlomljena esencija, nedovršeno samodefiniranje, što je područje identiteta - središte Rodova interesa. 

Usputno, ali ne manje važno pitanje kojeg se dotiče Rod je komunikacija. Mogućnost komunikacije, dakle govora, pa tako i svakog iskaza (jedno od  najvažnijih obilježja čovječnosti) izjednačeno je s ostalim funkcijama, nije ni više ni manje značajno. To je važna konstatacija koja bolno korespondira s današnjicom. 

Rođen 1970. godine u Velikom Bukovcu kod Mača, Krešimir Rod je nakon osnovne škole pohađao Školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu gdje je maturirao 1989. godine. Iste godine je upisao studij kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te 1994. godine diplomirao u klasi prof. Stipe Sikirice. Dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu i Nagrade Zagrebačke banke za najboljeg diplomanta na kiparskom odsjeku. Od 1996. radi na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kao stručni suradnik za obradu kamena, drva i metala.

SAMOSTALNE IZLOŽBE

1993.“Skulpture i crteži“,  Galerija DUH, Zagreb

2000. „Skulpture“,  Galerija Nova, Zagreb

2002. „Pokret u kamenu“,  Dani K. Š. Gjalskog, Galerijski prostor „Elektre“, Zabok

2006. „Skulpture“,  Galerija grada Krapine, Krapina

SKUPNE IZLOŽBE

2003. „VIII trijenale hrvatskog kiparstva“, Gliptoteka HAZU, Zagreb

2011. „Skulptura u kamenu 1991.-2011.“,  Gliptoteka HAZU, Zagreb

NAGRADE

Rektorova nagrada Sveučilišta u Zagrebu, 1993.

Nagrada Zagrebačke banke, 1994.

JAVNA PLASTIKA

 „Torzo“, kamen, park skulptura Montraker, Vrsar, Istra, 1992.

 „Fran Bošnjaković“, bronca, reljef, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb, 1994.

 „Majka i dijete“, kamen, ispred crkve Sv. Jurja, Gornja Stubica, 1996.

Krstionica, oltar, ambon i likovno rješenje mramornog poda s mozaicima, crkva Uznesenja blažene djevice Marije u nebo, Zlatar, 1998/99.

 „Gospa“, kamen, Obrež, Zagreb, 2000.

 „Raspeće“, kamen, Obrež, Zagreb, 2001.

 „Majka Klara Žižić“, kamen, reljef, crkva Sv. Lovre, Šibenik, 2002.

 „Crni i bijeli oblik“, kamen, Park skulptura Jakovlje, 2002.

„Nogometaš“, bronca, nagrada Sportskih novosti za najboljeg europskog nogometaša, 2002.-2006.

 „Sv. Florijan“, kamen, Obrež, Zagreb, 2003.

„Učenici“, kamen, Srednja škola Bedekovčina, 2005.